torsdag 2 november 2017

Färginduktion



Färginduktion = upplevd färgförändring. Detta fenomen gör att färger ser olika ut beroende på vilka färger som finns bredvid eller bakom; om de är ljusa eller mörka, varma eller kalla och vad färgerna har för förhållande till varandra beroende på var i färgcirkel de befinner sig; om de är komplementfärger, nära att vara komplementfärger eller om de ligger bredvid varandra i färgcirkeln, hur starka de är som färger (ex rött är den färg vi människor, och många djur, uppfattar först och starkast medan gult är den varmaste färgen).

Färger påverkar alltså varandra på olika sätt. Även storleken på en yta gör att vi upplever en färg på olika sätt, trots att det är samma färg. Är ytan riktigt stor så ser färgen mycket klarare och starkare ut (mer mättad). Jämför ett färgprov och färgen i en färgburk med färgen på det målade huset och upplev skillnaden. Lägg färgprovet på det stora huset (eller den målade väggen) och upptäck att det faktiskt är samma färg, även om det ser så annorlunda ut på det lilla färgprovets yta!

Det här med färg är en hel vetenskap!

På bilden ovan är de små gröna kvadraterna från samma gröna papper, likaså de små röda kvadraterna. Titta på dem en stund, i sitt sammanhang! Ser nyanserna olika ut? På vilket sätt? Vad tror du att det beror på? Några ledord är ljus/mörker, valör, mättnad, kallt/varmt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar