söndag 17 augusti 2014

Vad är bra konst? Med Ernst Billgren.

http://youtu.be/nk4O7Z8RS2w

Galenskaparna och After Shave - Samtal om konst


KONST BLANDADES MED MUSIK I STENÅLDERSGROTTAN

KONST BLANDADES MED MUSIK I STENÅLDERSGROTTAN | Allt om Vetenskap

Bookmark and Share

KULTURELLT I FORNTIDEN...

KONST BLANDADES MED MUSIK I STENÅLDERSGROTTAN

Målningar i grottor placerades ofta på akustiskt bra platser, har en fransk forskare kommit fram till. Målningar och musikutövning tycks ha gått hand i hand.
Målningar i grottor placerades ofta på akustiskt bra platser, har en fransk forskare kommit fram till. Målningar och musikutövning tycks ha gått hand i hand.
Ofta tänker vi oss att grottmålningarna för tiotusentalet år sedan kom till enbart i syfte att besvärja makterna och främja jaktlyckan och måhända under tystnad. Iegor Reznikoff vid Paris universitet är delvis av en annan uppfattning. Han är expert på resonans och akustik och har vanligen sitt arbete förlagt till kyrkor och konserthallar. Nu har han emellertid undersökt flera stenåldersgrottor i Frankrike och gjort en fascinerande upptäckt.

– Första gången jag befann mig i en förhistorisk grotta prövade jag resonansen i den, förklarar Reznikoff. Genast inställde sig frågan: Finns det ett samband mellan resonansen och målningarnas placering?

Reznikoff undersökte härefter ingående alla franska grottor med målningar, bland annat Niaux och Le Portel i Ariege och Arcy-sur-Cure i Burgandy, och fann att så faktiskt var fallet. För det första var flertalet målningar gjorda på den plats där resonansen var som allra bäst, eller mycket nära. För det andra är mängden målningar inom dessa områden proportionell till resonansens intensitet. Och för det tredje verkar goda resonansområden belägna på platser där målning skulle vara komplicerad, till exempel trånga passager, vara utmärkta med röda linjer – något som antyder att grottans användare kontrollerade de musikaliska möjligheterna innan målningsarbetet tog vid.

Iegor Reznikoffs teorier stöds också av att en mängd benflöjter hittats i eller i närheten av grottor med förhistoriska målningar.

– Stammarna som levde här åstadkom ljud med stenar, träbitar, olika trummor och så vidare, menar han. Och naturligtvis sjöng de, som alla andra kulturella grupper från andra områden. Det visar mina studier i grottorna – och det rituella uppsåtet är mycket övertygande.

Stonehenge – en trummaskin?

Stonehenge – en trummaskin? | Allt om Vetenskap

Stonehenge – en trummaskin?

Stonehenge är inte bara en ringformad stensättning omgiven av en ringgrav och en ring­formad jordvall. Hur och varför folk släpade dit alla dessa stenar för flera tusen år sedan
har det spekulerats kring i hundratals år.
Platsen för stenåldersrejv. Eller vilken tidsålder som den något anakronistiska bilden nu är tänkt att föreställa. Bild: SPL
Platsen för stenåldersrejv. Eller vilken tidsålder som den något anakronistiska bilden nu är tänkt att föreställa. Bild: SPL
Nu läggs ytterligare en hypotes till listan – Stonehenge var ett jättelikt musikinstrument.
Forskare vid Royal College of Art i London har hamrat på stenarna och upptäckt att en del av dem är klangstenar och att Stonehenge eventuellt var ett gigantiskt musikinstrument. En slags jättexylofon med två meter höga blåstenar som när man slår på dem låter ungefär som oljefat, och kan höras en kilometer bort.
Stenarnas inneboende klang kan vara en förklaring till varför de som byggde det 5000 år gamla monumentet besvärade sig med att ta så kallade blåstenar ända borta från Preselibergen i Wales, över 30 mil bort, en plats som är känd för sina klangstenar, av tusen testade stenar ringde mellan fem och tio procent när forskarna var där och hamrade. Ända in på 1800-talet användes dessa stenar som kyrkklockor i trakten och vissa av stenarna i Stonehenge visar, enligt forskarna, spår av att ha blivit spelade på.