onsdag 5 februari 2014

Besök på Världskulturmuseet i Göteborg med våra nior

AFRICA IS A GREAT COUNTRY
17 JANUARI - 31 AUGUSTI 2014
Fotografen och filmaren Jens Assur skildrar det urbana Afrika och utmanar vår gängse bild genom högaktuella fotografiska verk i konstprojektet med den ironiska titeln Africa is a Great Country. Under våren och sommaren 2014 visas utställningen på Världskulturmuseet. "Vi matas ständigt med bilden av hur Afrika dör. Nu vill jag visa hur Afrika lever" säger Jens Assur.

Jens Assur, en av Sveriges mest prisbelönta fotografer och filmare, har besökt tolv afrikanska storstäder med målet att utmana den dominerande nyhetsrapporteringen om Afrika och istället visa en helt ny bild av kontinenten. Ett Afrika som går framåt och utvecklas i rekordfart och ett Afrika med länder som toppar listan över världens snabbast växande.

- Jag har valt spännande städer där man tydligt ser utveckling och tillväxt. Ett exempel är Kigali i Rwanda, för de flesta synonymt med folkmordet 1994. Idag ser staden närmast ut som en mix av Beverly Hills och Schweiz – rikt, välordnat och grönt. Eller Gaborone i Botswana, ett land som man närmast förknippar med Damernas detektivbyrå med röda jordvägar och pittoreska landskap. Tar man en bit och skär ut av den staden skulle man kunna sätta ner den i Los Angeles - ingen skulle märka någon skillnad.

Genom 40 fotografier i storleken 2.5 x 3.5 meter porträtteras hyperurbanisering, en snabbt växande medelklass och de gigantiska metropolernas arkitektur, utbredning och väldiga infrastrukturer. Med storformatskamerans exceptionella bildomfång och precision tas besökaren med till gatukorsningen i Dar es-Salaam, de nybyggda villakvarteren i Kigali och nöjesfältet i Gaborone.

Till bilderna får besökarna också höra några av Afrikas främsta författare, journalister, bloggare och opinionsbildare berätta.

Utställningen har tidigare visast på Liljevalchs i Stockholm och Värmlands Museum i Karlstad och kommer även att besöka tre afrikanska huvudstäder under 2014.

JORDLINGAR
Den här utställningen är en upplevelse för hela familjen, en gränslös fantasivärld, som bjuder in stora och små att fundera över hur det är att vara människa.

Här gör man sin egen musik, bygger städer, lyssnar på människoljud, myser och utforskar människornas saker. Välkommen att ta plats på kommandobryggan och styr rymdskeppet en stund!

BARNENS FÖREMÅL I UTSTÄLLNINGEN
Alla föremål i Jordlingar är utvalda av barn från olika delar av Göteborg. Barnens berättelser och egen tolkning av föremålen filmades in, när barnen besökte museets magasin och valde ut föremål. Hör deras historier i utställningen!

PÅ TELLUS JORDLINGARNA BO...
Utställningen, som är full av saker att göra tillsammans, bärs fram av bilder och korta rim, som på ett nyfiket och varmt sätt beskriver oss människor och livet på jorden:

På Tellus jordlingarna bo
Dom stökar, leker, bråkar och sover i ro
Deras tankar och drömmar far
Till en plats helt underbar
Dom skapar buller och sång;
Kom gör musik här på en gång!
Det finaste som dom gjort det är språk
Det kan bli vers och avsluta bråk

Källa: http://www.varldskulturmuseerna.se/varldskulturmuseet/utstallningar/aktuella-utstallningar/africa-is-a-great-country-17-januari-31-augusti-2014/










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar