måndag 16 september 2013

Bildanalys

För att analysera en bild kan man dela upp det i tre olika delar för att underlätta arbetet. De här punkterna kan man se som stödpunkter som underlättar analysen.
1) Vem är sändaren?
Vem är det som står bakom bildens meddelande och föreställningar? Vilken firma är det som lanseras, varumärke etc.?
2) Beskriv och analysera bilden.
Reklambilden består oftast av både bild och text som förstärker varandra. Det här varieras på många olika sätt och man måste titta på helheten. En viktig del är att bilden analyseras på dessa två nivåer: 
2a) denotativa nivån - vad är det som skildras i bilden? Titta t.ex. på vilken tid, miljö och vilka personer finns med på bilden? Vilka är de? Kön, ålder, samhällsklass, är de kända eller okända, vad säger de, vad säger texten? 
2b) konnotativa nivån - hur gestaltas det? Är bilden informativ, berättande eller av estetisk karaktär? Vilka egenskaper dominerar? Hur är den uppbyggd? Komposition, ljus, färger, stämning eller annat som påverkar. Vilka är känslorna som bilden har för avsikt att ta fram hos målgruppen? Hur verkar texten? Hur styr den tolkningen av bilden? Vilka attityder och värderingar döljer sig bakom bilden? Vad framhävs som positivt eller negativt? Hur bör man vara eller se ut enligt bilden? 
3) Vem är målgruppen?
Vilken kanal används för att nå mottagarna? Är det en veckotidning, serietidning, dagstidning så vem läser den? En affisch på stan, vem passerar den? 
Kan någon speciell målgrupp identifiera sig med bilden? Finns det något som lockar en speciell sorts grupp av människor, t.ex. miljön, situationen eller personer?
Vem skulle man kunna tänka sig vilja använda produkten? Vilka behov i den gruppens liv lovar produkten att kunna fylla, t.ex. lycka, frihet, stärka dåligt självförtroende, ge kamratskap? Finns det några samband? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar