måndag 21 september 2015

Etik i media

I dag befinner sig många ute på nätet en stor del av sin tid. På nätet kan man vara anonym, och man kan utan större problem vara taskig mot någon utan att behöva stå till svars. Detta har blivit ett problem!  Går det att förhindra? Ja, om alla lät bli skulle problemet vara löst!

Läs om hur Erik i Lund hämnades på sitt ex genom att lägga ut privata bilder på nätet:  Att hämnas genom bilder”. Detta är straffbart och kan ge stora böter!
Nätmobbning och vanlig mobbning är svårt att upptäcka. Våga säg ifrån om du upptäcker det. Alla har ett ansvar för vår gemensamma miljö!

ENGAGEMANG:Läs om hur elever på Polhemskolan i Lund engagerat sig mot appen Secret och nätmobbning.

Läs om hur Lagen hjälper mot nätmobbing.

POLISANMÄLAN: Så här skriver DN.se om vilket straff det kan bli om man kränker på nätet:

”Tidigare i år (2013) dömdes två tonårs-tjejer i Göteborg till 45 dagars samhällstjänst samt 570 000 kronor i böter för kränkningar på Instagram och nu har ytterligare en svensk tonåring dömts för samma brott.
Det handlar om en 16-åring pojke på okänd ort som via Instagram ska ha spridit nedlåtande uttalande om en jämnårig person i sin närhet. Pojken döms även för att ha hotat rektorn på sin skola efter det blev känt att pojken skulle stängas av från skolan på grund av att han spridit de kränkande uppgifterna. Pojken dömdes för sina brott till 50 timmars ungdomstjänst samt att betala10 000 kronor i skadestånd till personen han kränkt.”
Att straffet i det här fallet blev så betydligt mycket lägre än för de båda tonårs-tjejerna i Göteborg antar jag beror på att det i Göteborgs-fallet handlade om hela 38 stycken personer som flickorna ansågs ha spridit kränkande uppgifter om.”

Nätmobbing – vad är det?


Har du blivit kränkt på nätet? På KRÄNKT.SE  kan du få tips om hur du skall göra.
IMG_1002
Hämtat från: https://bildoformsidan.wordpress.com/krankningar/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar